Ağız Diş ve Çene Radyolojisi
MUAYENE ve RÖNTGEN ESNASINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME İÇERİKLERİ
1-Bilgilendirme (1) tıklayınız..
2-Bilgilendirme (2) tıklayınız..
Genel Bilgiler
Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz değerlendirilir ve teşhis amaçlı röntgen tetkiki istenebilir.
Genel tıp bilimlerini ilgilendiren sağlık sorunlarınız, sürekli kullandığınız ilaçlar, alerji durumunuz diş hekiminizin kullanacağı ilaç ve müdahaleyi değiştirebileceğinden ilk muayene esnasında size sorulan sorular esnasında mutlaka hekiminizi bilgilendiriniz. Örneğin alerjik bir bünyeniz var ise yönlendireceğimiz bölümlerde anestezi yapılmadan önce test yaptırmanız gerekebilir. Ya da kanı sulandırması amaçlı aspirin kullanıyorsanız hekiminize danışarak cerrahi müdahale öncesi ilacı kesmeniz gerekebilir.
Genel ağız muayeneniz esnasında tüm dişleriniz ve ağız içi dokularınız değerlendirilerek henüz şikâyetiniz olmayan dişlerle ilgili müdahaleler gerekiyorsa bilgilendirilirsiniz. Henüz derin olmayan diş çürükleri size rahatsızlık vermiyor olabilir ancak ilerlediği durumlarda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ya da henüz başlangıç aşamasındaki dişeti hastalığınız konusunda bilgilendirilirseniz ileriye yönelik olarak dişeti çekilmelerini ve diş kayıplarını engelleyebilirsiniz.
Ağız muayeneniz sonrası teşhis amaçlı çeşitli röntgen tetkikleri istenebilir. Genel olarak tüm ağız içi durum değerlendirmesi gereken durumlarda Panaromik Röntgen çekilmesi gerekli olabilir yada lokal olarak tek bir diş kaynaklı şikayetlerde ağız içi röntgen filmleri çekilerek ilgili dişlerin durumu değerlendirilebilir. Panaromik röntgen çenelerle ilgili genel bir görüntü verdiği için bazen ağız içi muayene sırasında saptanamayan ara yüz çürükleri, uyumsuz restorasyon, eksik kanal tedavisi, kök ucu iltihabı gibi durumların teşhisini sağlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Röntgen ne işe yarar?
Günümüzde artık tıp insanlarının vazgeçilmez tanı metodudur.
Yardımcı bir tanı metodur.
Hastanın dokularını açmadan, hastaya dokunmadan, ellemeden onu rahatsız etmeden tanıya katkıdan bulunan mucize ışınlardır röntgen ışınları...
Travmalara maruz kalındığında, kırıklarda, patolojilerin boyutlarını ve pozisyonunu, gömülü dişlerde, dişlerin çene kemiği içinde pozisyonlarını değerlendirmede...
Ağız içi klinik olarak değerlendiremediğimiz durumlarda, Çene kemiklerinin içine görmemiz gereken durumlarda başvurduğumuz vazgeçilmez bir yöntemdir.
Diş röntgen filmi çektirmenin ışın alma yönünden bir sakıncası var mıdır?
Hayır, yoktur. Tek bir diş röntgen filminden alınan ışın dozu, güneş ışığına maruz kalındığında alınan radyasyondan bile daha azdır. Tek seferde tüm ağızdan 12-14 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ne zaman röntgen almaya ihtiyaç duyuyorsunuz?
Tanı ve teşhis amaçlı
Tedaviler süresince,
Tedaviler sonrasında kontrol amaçlı
Takip amaçlı belli periyotlarda lezyonları izlemek için
Dişhekimliği radyolojisinde alınan filmlerin lösemi yada tiroid kanseri oluşturma riski varmı?
LÖSEMİ başlama riski , direkt olarak ışınlanan kan üreten dokuların miktarı ve doz ile ilişkilidir
Dental radyografi uygulamalarında ışınlan maxilla ve mandibula sahaları, aktif kemik iliğinin çok küçük bir kısmını içerir.
Sonuç olarak hastadan alınan periapikal filmlere bağlı olarak lösemi oluşması için yaklaşık olarak 2000- 5000 arası periapikal film çekilmesi gerekir.
Radyasyon sonucu oluşan kanserlerin en yüksek oranına sahip olan dokulardan birisi dir.
Tiroit bezi dental radyografik işlemler sırasında primer ışın demeti ile ışınlanmamasına rağmen ,tiroit radyasyon ekspojuru oluşur.
Diş hekimlii radyolojisinde ,tiroit bezinin x- ışını demetine yakın olması nedeniyle bu bezin aldığı radyasyon konusunda ciddi şüpheler vardır.
Dişhekimliği radyoloji uygulamalarında tiroit dozu sanıldığı kadar yüksek değildir .
Panoramik radyografide de alınan radyasyon miktarı ise , servikal spinal incelemelerden kaynaklanan tiroit dozunun % 1 i kadardır .
Dişhekimliği radyolojisinde tiroit bezini korumak için hastaya kurşun önlükle beraber kurşun yakalıkta giydirilmelidir.
Hastanın giydiği kurşun önlük radyasyon dozunu nekadar azaltır?
Hastaya standart 0.5 mm kalınlığında kurşun önlük giydirildiğinde, hastanın aldığı radyasyon miktarı % 95 oranında azalır.
Ağzımda meydana gelen kanama, koku, uyuşma, yanma gibi değişiklikler vücudumdaki hastalıkların belirtisi olabilir mi?
Evet, olabilir. Bu nedenle, yakınmalarınızın ağız ve diş kaynaklı mı, yoksa vücudunuzdaki düzensizlikler nedeniyle mi oluştuğunu belirlemek üzere mutlaka diş hekiminize başvurmanız gereklidir.
Hamilelik döneminde diş filmi çektirebilir miyim?
Gerekmedikçe diş sorunları için röntgen çektirmekten kaçınılmalıdır. Eğer gerekliyse kurşun önlük giyilerek çekilmelidir.
Ne kadar sıklıkta dişlerimi muayene ettirmem gerekir?
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Düzenli şekilde fırçalanan dişlerin ağrımaması, problem olmadığı anlamına gelmiyor Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.
Ağız içi ve ağız dışı tüm radyografi uygulamalarında tiroid koruyucu kullanılabilir mi?
Tiroid koruyucularının kullanılması oldukça önemlidir ancak ortodontik amaçla çekilen sefalometrik filmler ile rutin kullanımda olan panoramik grafilerin çekimi sırasında kurşun boyunluğun kullanılması, görüntüyü kapatması nedeni ile uygun değildir.
Fakültemizde kimler tarafından tedavi hizmetleri yürütülmektedir?
Diş Hekimliği Fakültesi’nde almak istediğiniz tedavi hizmetleriniz, öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri kontrolünde araştırma görevlileri, doktora öğrencileri (Diplomalı Diş Hekimleri) tarafından yürütülmektedir.
Hastalar için önemli hususlar
Fakültemizde kayıt ve muayene işlemleri 08.30-12.00 ve 13.00-17.30 saatleri arasındadır.
Röntgen çekimi için mutlaka ilgili hekim tarafından imzalanmış istek belgesi gereklidir. Bu belge olmadan röntgen kayıt ve çekimi yapılmaz.
Radyasyon zararlarından korunmak için, hamile olan veya hamilelik olasılığı bulunan hastaların hekimleri ve radyasyon görevlilerini mutlaka uyarması gereklidir. Ayrıca refakatçilerin de Röntgen Kliniğine girmeleri yasaktır.
Fakültemize, mümkün olduğunca, küpe, kolye, toka, toplu / çengelli iğne vb. metal aksesuarlarınızla gelmemeye gayret ediniz. Aksi halde röntgen çekimi öncesi her türlü takı ile, ağızda bulunan ve takıp çıkarılabilen her türlü protezinizi çıkartınız. Bunları tanımadığınız kimselere emanet etmeyiniz.
İstenmeyen veya elde olmayan nedenlerle film kalitesi yetersiz olursa, tarafımızdan en kısa zamanda tekrar edilir.
Her türlü bilgi almak için Danışma’ya müracaat edebilirsiniz.
Anne adayları için;
Anne adayı doktoruna hamile olduğunu veya olma olasılığı bulunduğunu mutlaka bildirmelidir. (Doktorunuzdan x-ray onay belgesi alması gerekmektedir )
Tüm tanı ve tedavi yöntemlerinde olduğu gibi röntgen filmlerinin de potansiyel yarar ve zararları mevcuttur. Hekim tarafından potansiyel yarar ve zarar analizi yapılarak röntgen filmi çekilmesinin gerekliliğine karar verilmelidir.
Hamilelikte röntgen ışınları güvenli olarak kabul edilse bile gereksiz yere ışın almamak için film çekilirken karın bölgesi üzerine koruyucu kurşun gömlek konulması gerekmekte,
Anne adayının TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) başvurması durumunda fetusun alacağı radyasyon dozu kurum tarafından hesaplanır.
KLİĞİMİZDE ALINAN RADYOGRAFİ ÇEŞİTLERİ
Panoramik Radyografi: Üst ve alt diş kavislerinin ve komşu doku ve oluşumların tek bir film üzerinde görüntülendiği film çekim tekniğidir.
Bu röntgen türü, çıkan ve çıkmaya devam eden dişlerin konumunu tespit etmede kullanılır. Sorunlu dişleri tespit edebilir,kist
ve tümörlerin teşhis edilmesinde yardımcı olabilir.
Tedavi planlamasında, verdiği genel görünüm ve detaylarla diş hekimine dişler ve çeneler hakkında genel bir bilgi verir.
Periapikal Radyografi: Dişlerin birebir boyuta en yakın görüntüsünü veren küçük film çeşitidir.
İlgili diş grubu ve etrafındaki çene kemiğinin detaylı bir görüntüsünü verir.
Bite-Wing Radyografi (Isırma radyografisi): Özellikle dişlerin komşu dişlerle aralarında oluşmuş çürüklerin tespiti için kullanılır.
El-Bilek Radyografisi: Ortodontik tedavi planlamasında çocuk hastaların kemik yaşını tespit etmek için kullanılır.
Sefalometrik Radyografi: Özellikle ortodontik tedavi planlamasında kullanılır, alt ve üst çenelerin ve dişlerin kafa tabanı ve diğer
TME Radyografisi: Temporomandibular eklem (çene eklemi) hareketlerinin ve buna bağlı sorunların tespiti için kullanılır.
Oklüzal Radyografi: Dişlerin yatay yöndeki pozisyonlarının tespiti, çene kemiği içindeki oluşumların incelenmesi veya tükürük bezi hastalıklarının incelenmesi için kullanılır.
Dental Volumetrik Tomografi: Baş-boyun bölgesi için özel olarak hazırlanmış yeni bir tomografi cihazıdır. Hasta daha az radyasyona maruz kalacak şekilde istenilen bölge tomografik olarak 3 boyutlu olarak görülebilir. Bu yöntemle hastalarımızda incelenebilecek durumlar arasında;
• baş boyun bölgesi travmaları
• çene-yüz bölgesi tümörleri
• gelişim anomalileri
• implant planlaması
yer almaktadır.