İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Ortodonti

TEDAVİ ESNASINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME İÇERİKLERİ

 

Onam formu için tıklayınız...

1-Hareketli Ortodontik Tedavi Bilgilendirme tıklayınız..

2-Sabit Ortodontik Tedavi Bilgilendirme tıklayınız..

3-Çene Eklemi Rahatsızlıkları Bilgilendirme tıklayınız..

4-Dudak-Damak Yarığı Bilgilendirme tıklayınız..

5-Ortognatik Cerrahi Bilgilendirme tıklayınız..

 

ORTODONTİ HASTALARININ DİKKATİNE !...

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ORTODONTİ ANABİLİM DALI
HASTA BİLGİLENDİRME SERVİSİNE HOŞGELDİNİZ.

HASTA ALIMLARI İLE İLGİLİ  GÜNCEL BİLGİLERİ İNTERNET SİTEMİZDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

KLİNİĞİMİZDE HASTA KABULÜ BELİRLİ TARİHLERDE YAPILACAKTIR.

BU TARİHLER WEB SİTESİNDE YAYINLANAN İLAN İLE DUYURULACAKTIR.

BU NEDENLE HASTA VE VELİLERİ SİTEMİZDE YAYINLANAN İLANI TAKİP ETMELİDİR.

İLAN ÜZERİNE KLİNİĞİZE BAŞVURAN VE AŞAĞIDAKİ HUSUSLARI SAĞLAYAN HASTALAR TEDAVİ PROGRAMINA KABUL EDİLECEKTİR.

ORTODONTİK TEDAVİYE BAŞLAYABİLMENİZ İÇİN 
AĞIZ BAKIMINIZ ÇOK İYİ DÜZEYDE OLMALIDIR.

“ORTODONTİK TEDAVİYE UYGUNLUĞUNUZUN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN” 
KLİNİĞİMİZE BAŞVURMANIZ GEREKMEKTEDİR.

KLİNİĞİMİZE GÖSTERDİĞİNİZ İLGİYE TEŞEKKÜR EDERİZ.

 

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ORTODONTİ ANABİLİM DALI HASTA KABUL KOŞULLARI

Ortodontik tedaviye kabul edilmek üzere hasta alımları kliniğimizin fiziksel imkanlarına, hekim kapasitesine ve akademik çalışmalara göre yapılmaktadır.

Kliniğimizde ortodontik tedavi yaptırmak isteyen hasta adaylarının ağız bakım ve sağlığı titizlikle incelenmekte ve uygun koşulları sağlayan hastalar belirlenerek bilgi verilmektedir. Bu hastaları web ilanlarını takip etmeleri gerekmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN (SGK) TEDAVİ MASRAFLARININ KARŞILANMASINA İLİŞKİN KOŞULLARI SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ (SUT) UYARINCA  AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

 ‘‘18 yaşını doldurmuş kişilerin ortodontik diş tedavilerine ilişkin giderler Kurumca (SGK) ödenmez’’ (SUT 2.4.1.4(a)- Ortodontik diş tedavileri)

‘‘Ortodontik tedavide kullanılan braket ve ortodontik materyal hasta tarafından karşılanır.’’ (SUT EK-2/Ç1 8.madde “Diş tedavileri puan listesi”).

SUT 2.4.1.B-1 5. maddeye ve Sağlık Bakanlığı’nın 23642684/010.99 sayılı ve ortodonti tedavi gerekliliği indeksi konulu yazışmasında ‘‘…hastanın ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ICON İndeks skorlaması kullanımına karar verildiği...’’ bildirilmiştir. Buna göre, indeks skoru 43’den küçük olan hastalar estetik amaçlı ortodontik tedavi kapsamında değerlendirilip tedavi masrafları SGK tarafından karşılanmamaktadır.

Ortodontik tedavi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeyen diğer kalemler; örn: bilgisayarlı tomografi, stereofotogrometri kayıtları, üç boyutlu model yapımı, zarar gören (kopan braketler vb) ve kaybedilen malzeme/aygıtlara ilişkin ücretler hasta tarafından ödenmektedir.

 

Tedaviye kabul edilecek hasta adaylarının aşağıdaki koşullara sahip olması gerekmektedir.

1-Ağız hijyenin iyi olması (Bakınız video görseli)

  • Dişlerinizi her gün en az 2 kez ve en az 3 dk fırçalamalısınız.
  • Dişlerinizi fırçalarken bezelye tanesi büyüklüğünde (tercihen florürlü) diş macunu kullanınız. Fırçalama işlemi sonrası macun tükürüp ağzınızı çalkalayınız.
  • Diş fırçanızı düzenli olarak (en az 6 ayda bir) değiştiriniz.
  • Ağız hijyenini sağlamak için hekim tavsiyesi doğrultusunda diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmanız gerekebilir.
  • Düzenli diş hekimi kontrollerinizi aksatmayınız.

 

2-Çürüğün bulunmaması

  • Dişlerde çürük olması ortodontik tedaviye başlamanızı engelleyecektir.
  • Tel tedavisi sırasında kullanılacak aygıtlar dişlere tutunacağından diş fırçalamak ve ağız bakımını sağlamak güçleşir. Ayrıca dişler üzerine yapıştırılan parçalar çürüğü tedavi etmek için dolgu yapılmasını engelleyecektir.
  • Çürük her zaman dişlerin görünür yüzeylerinde olmayabilir. Hasta veya ebeveyni çürüğü fark etmeyebilirler. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek önemlidir.
  • Çürüğün başlangıç hali olan beyaz nokta lezyonları dişin yüzeyinde çözünmeler/erimeler olarak tanımlanabilir. Genellikle, tebeşirimsi beyaz/opak renkte görünürler ve çürük gibi koyu renkli olmayabilirler.  Çürüğe dönüşme potansiyelleri yüksektir ve kötü ağız bakımı bu süreci hızlandırır. Bu lezyonlar da hasta ve ebeveynleri tarafından fark edilmeyebilir. Bazen yalnızca diş hekimi tarafından fark edilebilirler ve bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek önemlidir.

 

3-Uygun olmayan restorasyonların (Dolgu/Protez vb.) bulunmaması

  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce tüm restorasyonların yapılmış olması gerekir. Ancak bazı durumlarda mevcut restorasyonların yenilenmesi veya çıkarılması gerekebilir. Yanlış yapılmış veya çok eski dolguların ortodontik tedavi öncesinde yenilenmesi gerekebilir. Ayrıca diş eksikliği nedeniyle yapılan köprüler çıkarılabilir.
  • Restorasyonların yenilenmesi gerekip gerekmediğinin anlaşılması için düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

 

4-Ağız sağlığının iyi olması (enfeksiyon, kist, mukozal problemlerin bulunmaması)

  • Kişide ağız hastalığı mevcutsa, ortodontik tedavi öncesinde hastalığın giderilmesi gerekmektedir.
  • Bu hastalıklar; ağızdaki yumuşak dokuyu tutan hastalıklar olabileceği gibi dışarıdan görünmeyen ve hasta tarafından fark edilemeyen kemik içi kist, tümör gibi oluşumlar ve dişleri etkileyen patolojiler veya enfeksiyonlar olabilir.
  • Bu hastalıklar tedavi edilip kontrol altına alındıktan sonra ortodontik tedaviye başlanabileceğinden bu hastalıkların anlaşılması için düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

 

Yukarıdaki koşulları sağlamayan hasta adayları tedaviye kabul edilemeyecektir. Dolayısıyla bu konuda özen gösterilmesi gereklidir.

 

Değerli Hasta Adayımız  ya da Velisi/Vasisi,

  • Çocuğunuzun ya da kendi ortodontik tedaviniz için kliniğimizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
  • Kliniğimizde ortodontik tedaviye kabul edilmek üzere hasta seçimi öğretim üyeleri gözetiminde uzmanlık/yüksek lisans/doktora öğrencilerimizin eğitimi amacıyla da yapılabilmektedir.
  • Yüksek lisans/uzmanlık/doktora öğrencilerimizin farklı tiplerdeki ortodontik bozuklukların tedavilerini uygulayıp öğrenebilmeleri amacıyla değişik tür ortodontik bozukluğa sahip hastaların seçimleri yapılabilmektedir.
  • Ortodontik tedavi muayenesi sırasında yukarıdaki ağız sağlığı ile ilgili belirtilen koşulları sağlamadığı tespit edilen hastalar, en az 6 (altı) ay geçtikten sonra hasta alımına ilişkin ilan üzerine tekrar başvurabilirler.
  • Anlayışınız için teşekkür ederiz. Bundan sonraki hasta alımları ile ilgili güncel bilgileri internet sitemizden takip edebilirsiniz. 

 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

Diş Hekimliği Fakültesi
Ortodonti Anabilim Dalı

Menüyü Kapat