İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Protetik Diş Tedavisi

TEDAVİ ESNASINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME İÇERİKLERİ

 

Onam formu için tıklayınız...

1-Lokal Anestezi Bilgilendirme tıklayınız..

2-Tam Protezler Bilgilendirme tıklayınız..

3-Hareketli Bölümlü Protezler Bilgilendirme tıklayınız...

4-Sabit Protezler Bilgilendirme tıklayınız...

5-Protezlerin Sökümü ve Yapıştırılması Bilgilendirme tıklayınız..

6-İmplant Destekli Protezler Bilgilendirme tıklayınız..

7-Oral Apareyler Bilgilendirme tıklayınız..

8-Çene Yüz Protezleri Bilgilendirme tıklayınız..

 

 

Genel Bilgiler & Hasta Bilgilendirme

“Bu sitede yer alan sorular hastalarımız tarafından sıkça sorulan sorulardan oluşturulmuştur. Anlatılan bilgiler ve tedaviler tamamen bilgilendirilme amaçlıdır, tanı (teşhis) yerine geçmez. Tedaviler hakkında detaylı bilgileri diş hekiminizden öğrenebilirsiniz”

Ağzımda eksik dişim var. Protez yapılmazsa ne olur, yaptırmalı mıyım?

Bir dişinizi kaybettiğiniz zaman kalan dişleriniz, dişsiz boşluğa doğru hareket ederek konum değiştirebilir. Konumları değişmiş dişler ağız dokularına zarar verebilir veya çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunun yanında konumları değişmiş ve çapraşık hale gelmiş dişleri temizlemek te çok zordur. Buda çürük oluşumuna ve dişeti rahatsızlıklarına yol açabilir.

Protez, ağzınızda kaybettiğiniz diş veya dişlerden dolayı oluşmuş boşluğu doldurur. Çiğneme işlevini yapabilmenize yardım eder. Özellikle ön diş kaybıyla görülen konuşma bozukluğunu düzeltir. Dudak ve yanakları destekleyerek bu dokuların çökmesini engellerler ve estetik bir görüntü kazandırır.

Kaç tür protez vardır?

Diş protezleri temel olarak sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

Sabit protezler; doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protezlerdir.

Hareketli protezler; bölümlü veya tam diş eksikliğinde yapılan, takıp çıkarılabilir protezlerdir.

Kron kaplama nedir?

Kron, çürük ve aşınma gibi herhangi bir nedenle diş dokusunun kaybedildiği durumlarda yapılan ve altındaki hasar görmüş dişe tam uyum göstererek dişi her taraftan saran sabit bir dental restorasyon tipidir. Böylelikle kalan hasarlı diş dokusu korunmuş olur. Bunun yanında estetik düzenlemelerle kabul edilir bir görüntü sağlanır ve hasarlı diş tekrar çiğneme işlevinde görev alır.

Kronlar hangi malzemelerden yapılır?

Kronlar tamamı özel metal alaşımlardan (altın, krom-kobalt vb), metal destekli porselenden veya tamamı seramik malzemeden yapılabilir. Tamamı metal alaşımdan yapılmış kronlar estetik sorun oluşturmayacak arka bölgedeki dişlerde kullanılır.

Porselen oldukça estetik ama çiğneme kuvvetlerine karşı yeterince dayanıklı olmayan bir malzemedir. Dolayısıyla metal destekli olarak üretilmektedir. Metal-porselen sistemleri uzun yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Ancak sistemin estetik bazı dezavantajlar vardır. Metal renginin kronun içerisinden yansıması estetik olarak hoş olmayan bir görüntü oluşturabilir.

  

Resim: metal destekli porselen kronlar 

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle metalsiz, tamamı seramikten restorasyonlar yapılmaya başlanmıştır. Tamamı seramikten olan restorasyonlar da 2 çeşittir. Bunlar zirkonya seramikleri ve içlerinde özel cam bulunduran seramiklerdir. Tamamı seramikten oluşan kronun ışık geçirgenliği artmış olur. Böyle bir kronun görüntüsü doğal diş görüntüsüne daha yakındır.

 

Resim: Tamamı seramikten yapılan kron ve köprü

Kron kaplamam veya sabit protezim hangi malzemeden yapılmalı?

Kron yaparken kullanılacak malzeme ağız içerisinde kron yapılacak bölgenin, hastanın estetiğini etkileyecek bir bölgede mi, yoksa yüksek kuvvete maruz kalan bir bölgede mi olacağı göz önünde bulundurulur. Kullanılacak malzemeye hekim HASTANINDA ONAMI ALINARAK karar verir.

Kron veya köprü protezim yapılırken kaç randevu gelmem gerekir?

Kron veya köprü restorasyonu en az üç randevuda tamamlanır.

İlk randevu: dişlerin rengi kaydedilir. Sınırlı uyuşturma altında kaplanacak olan diş yontularak kaplama için uygun tasarım hazırlanır. Hazırlanan dişin ölçüsü hassas bir şekilde alınır. Yontulmuş dişe geçici bir kaplama yapılarak ilk randevu tamamlanır.

İkinci randevu: laboratuarda hazırlanan altyapının, üzerine oturduğu dişlerle ve karşıt dişlerle uyumu kontrol edilir. Restorasyonun dişetiyle olan ilişkisi düzenlenir.

Üçüncü randevu: porselenle kaplanmış altyapının uyumu ve karşıt dişlerle olan ilişkileri değerlendirilir. Renk uyumu ve estetik görünüş incelenir. Uyulmama sırasında aşındırmaya gerek kalmamışsa restorasyon dişler üzerine sabitlenir. Eğer uyulmama sırasında porselenden aşındırma yapılmışsa, aşındırılmış yüzeylerin cilasının yapılması için protez tekrar laboratuara yollanır. Bu durumda bir randevu daha (4.randevu) yapılması gerekmektedir.

Ağzımda eksik dişlerim var. Protez yaptırmak için dişlerimi kestirmem mi gerekiyor?

Diş eksikliklerinde, dişsiz bölgenin büyüklüğü göz önünde bulundurularak protez planlaması yapılır. Köprü protezi yapılacağı zaman dişsiz bölgeye komşu sağlam dişleriniz destek ayak olacak şekilde dişsiz bölgeyi kapsayan köprü protezi tasarlanır. Bu durumda köprü tasarımının gereği ve dişsiz boşluğa komşu sağlam dişinizle karşı çenedeki dişler arasında protezin kalınlığı kadar yer açmak için diş yontularak bir miktar diş dokusu uzaklaştırılır.

Diş eksikliklerinde diğer bir seçenek ise dişsiz boşluğun olduğu bölgede çene kemiğine implant yerleştirerek implant üstü sabit protez yapmaktır. Bu durumda dişsiz boşluğa komşu dişlerin yontulmasına gerek yoktur.

Resim: Bir diş eksikliğinde komşu iki dişten destek alınarak hazırlanan porselen köprü

Köprü protezim var. Temizliğini nasıl yapabilirim?

Dişlerinizi en az günde iki kere fırçalamanız gerekmektedir. Her yemekten sonra fırçalanması daha yararlı olacaktır. Porselen köprü, doğal dişler gibi çürümez ancak protezin dişeti seviyesindeki uyumunda problem çıkabilir. Ağzınızda bir protez varsa dişlerinizi daha sık fırçalamalısınız. Bunun yanında köprü gövdesinin altı ve diş araları için diş ipi, arayüz fırçası gibi temizleme araçları da kullanılmalıdır.

Porselen lamina nedir?

Dişlerdeki şekil bozukluğunu, renk değişikliğini, dişler arasındaki boşlukları gidermek için dişlerin ön yüzünde mineden bir miktar kaldırılarak yapılan porselen protezlerdir. Özellikle ön dişlerde estetik sağlamak amacıyla da yapılabilir. Ancak hazırlanan porselen yaprak kadar ince olduğu için ileri seviyedeki aşınmalarda ve renk değişikliklerinde tavsiye edilmez.

 

Resim: Laboratuvarda hazırlanmış porselen lamina ve tamamı seramikten kronlar

Ağzımda hiç dişim yok. Bana ne tür protez yapılacak?

Hiçbir dişinizin olmadığı durumlarda geleneksel olarak alt-üst hareketli tam protez yapılır. Bu protez türü takım diş veya damak protezi olarak ta bilinir.

Günümüzde tam diş eksikliklerinde implant destekli sabit protezler de yapılabilmektedir. Ancak implant yerleştirmek için çene kemiğinin uygun olup olmadığı uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra bu tedaviye karar verilir.

İmplant destekli protez nedir?

İmplantlar bölümlü veya tam diş eksikliklerinde yapılacak olan proteze destek olmak için kullanılır. Kişinin genel sağlık durumu ve çenelerindeki kemik miktarı uygunsa implantın vida kısmı sınırlı uyuşturma (lokal anestezi) ile çene kemiğine yerleştirilir. Yaklaşık 3-6 ay iyileşme süresi beklenir. İyileşme tamamlandıktan sonra implantın vida parçası üzerine bir parça daha vidalanır ve bunun üzerine protez diş yapılır.

Resim: İki implant destek üzerine yapılmış sabit köprü protezinin model üzerinde gösterimi

Hareketli (takıp çıkarmalı) protezime hemen alışabilecek miyim?

Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak gerekir.

Hareketli protezimi ağzımdan hiç çıkarmadan devamlı takabilir miyim?

Protezinizi devamlı ağızda tutmamanız gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmanız veya içi su dolu bir kaba koymanız gerekmektedir. Böylece ağzınızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur. Protezlerin geceleri çıkarılamayacağı özel durumlarda, hastaların yalnız kaldıkları zaman protezlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmeleri önerilir.

Hareketli protezimi nasıl temizlemeliyim?

Hareketli proteziniz temizlenmediği takdirde protezlerin altında mikroorganizmalar birikir. Buda damağınızda enfeksiyonlara yol açar. Protezinizin temizliği sıvı sabun ve diş fırçası ile yapılmalıdır. Sadece protezi fırçalama yetmez damağı da fırçalamak gerekmektedir.

Menüyü Kapat