Pedodonti ( Çocuk Diş Hekimliği )
TEDAVİ ESNASINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME İÇERİKLERİ
1- Pedodonti Bilgilendirme (1) tıklayınız..
2- Pedodonti Bilgilendirme (2) tıklayınız..
3- Pedodonti Bilgilendirme (3) tıklayınız..
4- Pedodonti Bilgilendirme (4) tıklayınız..
5- Pedodonti Bilgilendirme (5) tıklayınız..
HAREKETLİ YER TUTUCU
Yer tutucu, zorunlu nedenlerle erken çekilen süt dişlerinin yerini alacak olan kalıcı dişlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çeneye yerleşmesini sağlayan apareydir. Hareketli yer tutucu takılan hastalarımızın aşağıda sıralanan hususlara uymaları gerekmektedir:
- Hareketli yer tutucunun, takıldıktan bir hafta sonra kontrolü zorunludur. Yer tutucunun vurması, acıtması durumunda derhal kliniğimize geliniz. Yer tutucuyu kullanamadığınız takdirde diş çapraşıklığı gelişebileceğini unutmayınız.
- Yer tutucu ağızdan çıkartıldığında, su dolu bir kap içerisinde saklanmalıdır.
- Yer tutucunuz ile lokum, leblebi ve az pişmiş et gibi yapışkan ya da aşırı sert gıdalar çiğnemeyiniz. Aksi takdirde yer tutucunuz kırılabilir ve yeniden yapılması gerekir.
- Yer tutucunuzu, tipine göre doktorunuzun önerdiği şekilde, düzenli bir biçimde kullanınız.
- Yer tutucu üzerindeki tellerle oynamayınız. Yer tutucunuzu ağzınızdan sık sık çıkartmayınız. Yere düşürmeyiniz, kaybetmeyiniz. Kaybedilen yer tutucunun tekrar yapımı ücrete tabidir. (Tekrar yapım ücreti, resmi kurumlarca karşılanmamaktadır.)
- Dişlerinizi ve yer tutucunuzu itina ile fırçalayınız.
- Yer tutucunun 3 ayda bir kontrolü zorunludur. Randevu almanıza gerek yoktur.
- Yer tutucunun altından diş çıktığını gözlerseniz derhal kliniğimize geliniz.
SABİT YER TUTUCU
Yer tutucu, zorunlu nedenlerle erken çekilen süt dişlerinin yerini alacak olan kalıcı dişlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çeneye yerleşmesinin sağlayan apareydir. Sabit yer tutucu takılan hastalarımızın aşağıda sıralanan hususlara uyması gerekmektedir:
- Yer tutucu, özel bir dolgu maddesi ile dişe yapıştırılmıştır ve hekiminizin ön gördüğü süre boyunca dişin üzerinde sabit olarak kalması gerekmektedir. Yer tutucunuzun yerinden oynaması ya da düşmesidurumunda derhal kliniğimize geliniz. Yer tutucunun tekrar yapıştırılmaması durumunda diş çapraşıklığı gelişebileceği unutulmamalıdır.
- Yer tutucunun bulunduğu taraf ile lokum, leblebi ve az pişmiş et gibi yapışkan ya da aşırı sert gıdalarçiğnemeyiniz. Aksi takdirde yer tutucunuz düşer ve farkında olmadan yutabilirsiniz. (Böyle bir durum ile karşılaşırsanız endişeye kapılmayınız ve hekiminizi arayınız.)
- Dişlerinizi ve yer tutucunuzu itina ile fırçalayınız.
- Yer tutucunun en geç 3 ayda bir kontrolü zorunludur. Randevu almanıza gerek yoktur.
- Yer tutucunun altından diş çıktığını gözlerseniz derhal kliniğimize geliniz.
DİŞ DOLGUSU
Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış dişlerin fonksiyonel ve estetik bütünlüğünü sağlamak üzere yapılan tedavidir. Dolgu yapılan hastalarımızın şu hususlara uymaları gerekmektedir:
- Amalgam dolgular 24 saatte sertleştiğinden, bu süre zarfında dolgulu dişinizin bulunduğu tarafla çiğneme yapmayınız.
- Beyaz renkteki, kompozit olarak adlandırılan dolgular hemen sertleştikleri için tedavi sonrasında ısırma kuvvetlerine karşı dayanıklıdırlar. Tedavi esnasında anestezi uygulanmadıysa, dolgu yapımının hemen sonrasında hekiminiz aksini belirtmedikçe beslenmenize engel yoktur. Ancak, anestezi uygulandıysa hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediniz.
- Beyaz renkte diğer diş dolguları hemen sertleşmekle birlikte, ısırma kuvvetlerine karşı dişler kadar dayanaklı değildir. Bu nedenle, dolgulu ön dişlerinizle aşırı sert gıdaları kırmaya teşebbüs etmeyiniz.
- Dolgu yapıldıktan sonra; sıcak-soğuk-tatlı gıdalara karşı aşırı duyarlılık olursa (şiddetli ağrı ya da apse gelişirse) veya dolgunuzda kırılma olduğundan şüphelenirseniz kliniğimize geliniz. Dolgunuz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık durumunda lütfen hekiminizi arayınız.
- Dişlerinizin en geç 6 ayda bir kontrolü zorunludur. Kontrol randevusu için randevu almanıza gerek yoktur.
- Dişlerinizi gece yatmadan önce itina ile fırçalamayı unutmayınız.
LOKAL ANESTEZİ
Lokal anestezi, diş tedavileri sırasında ağrıyı azaltmak üzere diş hekimi tarafından uygulanır. Lokal anestezi uygulanan hastalarımızın şu hususlara uymaları gerekmektedir:
- Lokal anestezinin etkisi geçene kadar çiğneme gerektirecek katı gıdalar almayınız; farkında olmadan dilinizi, dudağınızı, yanağınızı ısırabilirsiniz. Zorunlu hallerde beslenme ihtiyacınızı süt, ayran, meyve suyu gibi sıvı gıdalarla gideriniz.
- Anestezi yapılan yer tedavi sonrası ağrıyabilir, bir süre sonra geçecektir.
KANAL TEDAVİSİ ve ARA SEANSLARI
Kanal tedavisi, diş kökünün hastalandığı durumlarda dişin kurtarılması amacıyla uygulanır. Kanal tedavisi yapılan hastalarımızın şu hususlara uyması gerekmektedir:
- Kanal tedavisi kök hastalığının şiddetine göre bir veya birkaç seans sürebilir.
- Randevuların aksatılması, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açacaktır. Zorunlu nedenlerlerandevunuza gelmeyecek olursanız lütfen hekiminizi arayınız.
- Kanal tedavisi sırasında ağrı ya da apse gelişebilir, geçici dolgu maddesi yerinden çıkabilir. Karşılaşabileceğiniz sıkıntılı bir durumda önerilerine başvurmak üzere hekiminizle iletişime geçiniz.
PROFESYONEL TOPİKAL FLORİD UYGULAMASI
Profesyonel topikal florid uygulaması, ağız ortamının çürüğe karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla uygulanır. Florid uygulanan hastalarımızın aşağıda sıralanan hususlara uyması gerekmektedir:
- Uygulamadan sonraki yarım saat zarfında hiçbir şey yemeyiniz, içmeyiniz, ağzınızı çalkalamayınız.
- Florid uygulamasının yapıldığı gün, kanamalı diş tedavileri (örneğin; diş çekimi) yaptırmayınız.